Băieții ajung la pubertate la vârste tot mai fragede, chiar și cu doi ani mai devreme decât vârsta la care tații lor s-au confruntat cu această schimbare. Aceasta este concluzia unui studiu al Academiei americane de pediatrie, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au elaborat pe baza unui raport statistic care cuprinde evaluarea medicală efectuată de pediatrii în rândul a 4.000 de băieți din 41 de state americane.
Datele culese arată că afro-americanii ajung cel mai devreme la pubertate, în jurul vârstei de 9 ani, urmați de caucazieni, pe la 10 ani, și de hispanici, în jurul vârstei de 10 ani și jumătate.
Chiar dacă studiul citat este primul de acest gen întocmit în SUA, experții consideră că tinerii americani ajung astăzi la pubertate cu circa doi ani mai devreme decât generațiile anterioare
Studiile precedente arătau că 16% dintre fete intră la pubertate în jurul vârstei de 7 ani, în timp ce 30% se confruntă cu pubertatea precoce în jurul vârstei de 8 ani, dar datele recente arată că numărul copiilor care intră la pubertate de la vârste tot mai fragede este în continuă creștere.
Medicii endocrinologi spun că principala cauză a apariției acestui fenomen este dieta bogată în carne, expunerea la bisfenol a copiilor de la vârste fragede, dieta intens industrializată și faptul că legumele și fructele conțin tot mai multe chimicale. În plus, obezitatea, care este în creștere în rândul copiilor, joacă un rol important în apariția pubertății timpurii.
Potrivit experților, grăsimea care abundă în alimentele de tip fast-food poate produce hormoni sexuali. Specialiștii spun că acești factori duc la schimbarea nivelului hormonal din organismul unui copil, declanșând astfel apariția pubertății precoce.
Medicii endocrinologi menționează că acest fenomen îi transformă pe copii în niște adulți în miniatură. Potrivit acestora, organismul copiilor se transformă și funcțiile sexuale devin active, explicându-se astfel de ce tot mai mulți copii devin părinți la vârste tot mai scăzute.